Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα του Θαλασσοπόρου
Facebook Twitter Google+

Οι τηγανιτές πατάτες είναι... “θάνατος” για την υγεία

Υγεία - Διατροφή
Γραμματοσειρά

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition έρχεται –για μία ακόμη φορά– να υπογραμμίσει ότι ένα κατά τα άλλα υγιεινό τρόφιμο, όπως η πατάτα, μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν επιλέξουμε να το καταναλώσουμε τηγανητό.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι τηγανητές πατάτες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι τρώνε τηγανητές πατάτες δύο ή και περισσότερες φορές τη βδομάδα είναι πιο πιθανό να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους τρώνε τηγανητές πατάτες πιο σπάνια ή με όσους τρώνε τις πατάτες βραστές, ψητές ή σε κάποια άλλη μορφή.

Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η μελέτη αφορούσαν 4.400 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 79 ετών και κάλυπταν διάστημα 8 ετών. Κατά το διάστημα της μελέτης έχασαν τη ζωή τους 236 άνθρωποι.

Η συνολική κατανάλωση πατάτας –όσο μεγάλη κι αν ήταν– δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εστίασαν στον τρόπο προετοιμασίας της πατάτας παρατήρησαν ένα ενδιαφέρον μοτίβο: η τηγανητή πατάτα φάνηκε να συνδέεται με υπερδιπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε όσους την κατανάλωναν δύο ή και περισσότερες φορές τη βδομάδα, ενώ αυτό δεν ίσχυε για όσους έτρωγαν λιγότερο ή περισσότερο συχνά πατατοσαλάτα, βραστή πατάτα, πουρέ πατάτας ή γενικώς την πατάτα σε οποιαδήποτε άλλη μορφή.

Η λευκή πατάτα είναι σε γενικές γραμμές ένα υγιεινό τρόφιμο, αφού παρέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, βιταμίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, σημειώνουν οι ερευνητές, τα οποία μάλιστα «είναι δυνατό να αντισταθμίσουν την αρνητική επίδραση του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη της».

Όταν, όμως, τηγανίζεται\ στην πατάτα προστίθεται αρκετή ποσότητα ανθυγιεινών λιπαρών και πρόσθετο αλάτι.

 

 

Πηγές: http://edition.cnn.com/2017/06/14/health/fried-potatoes-early-death/index.html http://time.com/4811136/fried-potatoes-mortality-study/ http://www.menshealth.com/nutrition/eating-french-fries-linked-to-higher-risk-of-death http://ajcn.nutrition.org/content/early/2017/06/07/ajcn.117.154872.abstract?papetoc

 

Σχετικά Νέα
Υγεία - Διατροφή

Λάδι καρύδας: Ανθυγιεινό όσο το λίπος από κρέας και το βούτυρο

Κορεσμένα λίπη που μπορούν να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) έχει το έλαιο καρύδας σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανών καρδιολόγων, που αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο λάδι είναι εξίσου ανθυγιεινό...

Βίντεο

Οι δηλώσεις των στελεχών των ΕΛΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016
Οι δηλώσεις των στελεχών των ΕΛΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016

Εντυπωσιακές επιδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ καταγράφτηκαν στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016, καθώς παρουσίασε ιστορικό ρεκόρ κερδών, παραγωγής και εξαγωγών, καθώς και ισχυρή μείωση του χρέους με παράλληλη ενίσχυση του μεριδίου στην εσωτερική αγορά. 

 

Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα
Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα

Το παράξενο αυτό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο ημισφαίριο πριν από λίγες ημέρες!

 

Facebook