Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα της Μαϊμούς
Facebook Twitter Google+

Τα δέντρα κοντά σε υδάτινες πηγές βελτιώνουν την υγιεινή

Υγεία - Διατροφή
Γραμματοσειρά

Τη μείωση του αριθμού των παιδιών που πεθαίνουν από διάρροια στις φτωχές χώρες θα μπορούσε να επιτύχει η φύτευση περισσότερων δέντρων κοντά σε υδάτινες πηγές, καθώς όπως προκύπτει από έρευνα βελτιώνουν την υγιεινή.

Η έρευνα εξέτασε την υγεία 300.000 παιδιών και την ποιότητα των λεκανών απορροής (Σ.τ.Σ: η λεκάνη απορροής ποταμού είναι μια εδαφική έκταση που αποστραγγίζεται από ένα ποτάμι. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και η αντίστοιχη παράκτια περιοχή των εκβολών του ποταμού) σε 35 χώρες περιλαμβανομένων του Μπανγκλαντές, της Νιγηρίας και της Κολομβίας και διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη παρουσία δέντρων αντίθετα στο ρεύμα έχει ως αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο αριθμό υγιών παιδιών.

«Αυτό δείχνει, πολύ ξεκάθαρα, πώς τα υγιή οικοσυστήματα μπορούν άμεσα να υποστηρίξουν την ανθρώπινη υγεία και ευημερία», δήλωσε ο συνυπογράφων την έρευνα Μπρένταν Φίσερ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Βερμόντ στις ΗΠΑ.

Η έρευνα, η οποία ανέλυσε αμερικανικά δεδομένα για την βοήθεια από το εξωτερικό σε διάστημα τριών δεκαετιών, διαπίστωσε ότι αυξάνοντας κατά ένα τρίτο τον αριθμό των δέντρων κοντά στην πηγή των λεκανών απορροής σε αγροτικές περιοχές βελτιώνεται η υγιεινή των υδάτων το ίδιο αποτελεσματικά με την εγκατάσταση υδραυλικών σε εσωτερικούς χώρους ή με την κατασκευή τουαλετών.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα δάση και άλλα φυσικά συστήματα μπορούν να συμπληρώσουν τα παραδοσιακά συστήματα υγιεινής των υδάτων και να καλύψουν το κενό της έλλειψης υποδομών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ντιέγκο Χερέρα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Η διαρροϊκή νόσος, η οποία είναι αποτρέψιμη, ευθύνεται για τον θάνατο ετησίως περισσότερων από μισό εκατομμύριο παιδιών κάτω των πέντε ετών και είναι μια από τις κυριότερες αιτίες παιδικής θνησιμότητας μαζί με την πνευμονία και την ελονοσία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η έλλειψη υγιεινής και καθαρού πόσιμου νερού προκαλεί σχεδόν 1,7 δισ. κρούσματα παιδικής διαρροϊκής νόσου κάθε χρόνο, αναφέρει ο ΠΟΥ.

 

Σχετικά Νέα
Υγεία - Διατροφή

Μειωμένο βάρος για όσους διαμένουν κοντά σε χώρους για σωματική άσκηση

Το να μένει κανείς σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από γυμναστήριο, γήπεδο, πισίνα ή άλλη εγκατάσταση για σωματική άσκηση, βοηθά στο να έχει μικρότερο πάχος, μικρότερη περιφέρεια μέσης και μικρότερη...

Προστασία

Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς: 315 εκατ. στον αγροτικό τομέα για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής

Για χορηγία 315 εκατ. δολαρίων στον τομέα της έρευνας στον αγροτικό τομέα προκειμένου να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο τους φτωχότερους γεωργούς, ιδίως στην Αφρική, να προσαρμοστούν στην κλιματική...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook