Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης
Facebook Twitter Google+

Νέα μυστηριώδης τρύπα εντοπίστηκε ξανά στον πάγο της Ανταρκτικής

Καταστροφές
Γραμματοσειρά

Μια μυστηριώδης, τεράστια τρύπα, τόσο μεγάλη όσο η λίμνη Σουπίριορ ή η πολιτεία του Μέιν των ΗΠΑ, έχει εντοπιστεί πρόσφατα στον χειμερινό πάγο της θάλασσας γύρω από την Ανταρκτική!

Αυτό το άνοιγμα, γνωστό ως πολυνύα, είναι το μεγαλύτερο που παρατηρείται στη Θάλασσα Weddell από τη δεκαετία του '70. Στη μεγαλύτερη έκτασή της, η πολυνυλία του χειμώνα είχε μια περιοχή ανοιχτού νερού κοντά στα 80.000km2. Αυτό σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχή χρονιά στην οποία έχει σχηματιστεί η polynya, αν και δεν ήταν τόσο μεγάλη πέρυσι.

antarktiki (1).jpeg

Χωρίς την μονωτική επίδραση του καλύμματος πάγου στη θάλασσα, μια polynya επιτρέπει στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς να ανταλλάσσουν θερμότητα, ορμή και υγρασία που οδηγεί σε σημαντικές επιπτώσεις στο κλίμα.

Η μεταφορά του ωκεανού γίνεται μέσα στην πολυνύα, φέρνοντας θερμότερο νερό στην επιφάνεια που λιώνει τον πάγο της θάλασσας και εμποδίζει τον σχηματισμό νέου πάγου.

antarktiki (2).jpeg

Ο καθηγητής Kent Moore του Τμήματος Χημικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τορόντο του Mississauga συνεργάζεται με τα μέλη του έργου SOCCOM για το Νότιο Ωκεανό με βάση το Carbon and Climate Observations and Modeling (SOCCOM) για τη διερεύνηση αυτών των polynyas και των επιπτώσεών τους στο κλίμα.

Λόγω της σκληρότητας του χειμώνα της Ανταρκτικής και των δυσκολιών που συνεπάγεται η λειτουργία του στον πάγο του πακέτου, υπάρχουν λίγες άμεσες παρατηρήσεις αυτών των polynyas και οι επιπτώσεις τους στην ατμοσφαιρική και ωκεάνια κυκλοφορία.

antarktiki (1).jpg

Στο πλαίσιο του έργου SOCCOM, στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ρομποτικά πλωτά μέσα ικανά να λειτουργούν υπό θαλάσσιο πάγο για μεγάλο αριθμό ετών.

Τον περασμένο μήνα, ένας από αυτούς τους πλωτήρες επανήλθε από το εσωτερικό της Θάλασσας της Πολύγειας Θάλασσας και παρέχει στους ερευνητές μοναδικά δεδομένα για την ύπαρξή του.

antarktiki (2).jpg

Με αυτές τις νέες μετρήσεις των ωκεανών, μαζί με τις διαστημικές παρατηρήσεις και τα κλιματικά μοντέλα, υπάρχει η πιθανότητα να αποκαλυφθούν τελικά τα μυστικά αυτών των πολυών και οι επιπτώσεις τους στο κλίμα.

antarktiki (3).jpg

 

Βίντεο

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Βίντεο του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδας διεκδικεί την πρωτιά σε διαγωνισμό
Βίντεο του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδας διεκδικεί την πρωτιά σε διαγωνισμό

Την πρωτιά θα διεκδικήσει το νέο βίντεο του ΕΟΤ, για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών», που θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της 22ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του, στο Τσένκντου της Κίνας, 11 έως 16 Σεπτεμβρίου, 2017.

 

Facebook