Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης
Facebook Twitter Google+

Ο τυφώνας Χάρβεϊ «λύγισε» τον φλοιό της Γης – Το Χιούστον βυθίστηκε κατά 2 εκατοστά

Καταστροφές
Γραμματοσειρά

Αρκετό βάρος για να κάμψουν τον φλοιό της Γης είχαν τα περίπου 150 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού που έπεσαν στην περιοχή του Χιούστον των ΗΠΑ κατά το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ. Όπως αναφέρει ο Κρις Μίλινερ της NASA, τα δορυφορικά δεδομένα GPS και τα στοιχεία του Γεωδαιτικού Εργαστηρίου της Νεβάδα αποκαλύπτουν ότι το Χιούστον βυθίστηκε κατά περίπου 2 εκατοστά.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες τεκμηριώνουν πώς το βάρος του νερού μπορεί να διαμορφώσει τη μορφολογία της γης. Μελέτη του 2012 που επικεντρώθηκε στα Ιμαλάια ανακάλυψε μια εποχιακή μεταβολή στο ύψος των βουνών, καθώς το νερό κυλούσε από τα βουνά στα ασιατικά ποτάμια.

Μελέτη του 2017 ανακάλυψε μία κατακόρυφη μετατόπιση μεταξύ μισού και ενός εκατοστού στα όρη της Σιέρα Νεβάδα στις δυτικές ΗΠΑ. Οι μεταβολές στο Χιούστον μπορούν να θεωρηθούν ως μια «γρήγορη εκδοχή» του τι συμβαίνει στις οροσειρές με την πάροδο των εποχών, αναφέρει ο Μίλινερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο ότι η μεταβολή στις μετρήσεις μπορεί να οφείλεται επίσης στη συμπίεση του εδάφους κάτω από τους σταθμούς του GPS εξαιτίας του βάρους του νερού. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι η παραμόρφωση του φλοιού ήταν ο κύριος παράγοντας της αλλαγής, καθώς ορισμένοι σταθμοί GPS βρίσκονται πάνω σε σκληρό και στερεό πέτρωμα και κατέγραψαν επίσης την ίδια βύθιση.

Πιθανόν η χρόνια άντληση υπόγειων υδάτων από το υπέδαφος της πόλης ίσως δημιούργησε ακόμα πιο ευνοϊκές συνθήκες για αυτό το φαινόμενο.

Δείτε την μελέτη για τα Ιμαλάια ΕΔΩ.

Δείτε τη μελέτη για τη Sierra Nevada ΕΔΩ.

 

Σχετικά Νέα
Καταστροφές

Επακόλουθο των ακραίων θερμοκρασιών της θερινής περιόδου οι πλημμύρες

Η Ελλάδα είναι από τα μέρη που επηρεάζονται περισσότερο από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Είναι προφανές ότι στην κλιματική αλλαγή περιλαμβάνονται και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που...

Καταστροφές

Όλο και πιο έντονο το τεχνητό φως, δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις

Το τεχνητό φως στη Γη γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμοι σταδιακά αλλάζουν τους παραδοσιακούς λαμπτήρες τους σε LED για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα, όμως...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook