Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα της Μαϊμούς
Facebook Twitter Google+

Εργαστήριο της Πλατφόρμας της ΕΕ, για τις πρόσφατες εξελίξεις στη διαχείριση μεγάλων σαρκοφάγων στη Ρουμανία

Περιβάλλον
Γραμματοσειρά

Στις 4 Οκτωβρίου 2016, η υπουργός Περιβάλλοντος, Υδάτων και Δασών της Ρουμανίας, κα Κριστιάνα Πασκά Πάλμερ, ανακοίνωσε την απόφαση να μην εκδοθούν ποσοστώσεις επιτρεπόμενων θανατώσεων για τα είδη της καφέ αρκούδας, του λύκου, του λύγκα και της αγριόγατας, κάνοντας αναφορά σε ανησυχίες σχετικά με τις παρακολουθήσεις και τις συλλογές δεδομένων σχετικά με τους πληθυσμούς των μεγάλων σαρκοφάγων στη Ρουμανία.

Οι απόψεις των φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση μεγάλων σαρκοφάγων, ως προς την αιτιολόγηση αυτής της απόφασης, διίστανται.

Με αυτά τα δεδομένα, η Γενική Ένωση Ρουμάνων Κυνηγών και Ψαράδων (AGVPS) και η WWF Ρουμανίας αποφάσισαν να οργανώσουν ένα κοινό εργαστήριο για τη διατήρηση και διαχείριση μεγάλων σαρκοφάγων ζώων στη Ρουμανία. Η AGVPS και η WWF Ρουμανίας υποστηρίχθηκαν από τους αντιπροσώπους τους σε επίπεδο ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων για Κυνήγι και Διατήρηση (FACE) και το WWF International, οι οποίοι είναι μέλη της Πλατφόρμας της ΕΕ για τη συνύπαρξη ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων.

EU Platform livestock

Μετά το σεμινάριο, οι συμμετέχοντες προέβησαν σε συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση του κοινού οράματος όλων των μελών της Πλατφόρμας:

• Δημιουργία μιας διαφανούς διαδικασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων σχετικά με τα μεγάλα σαρκοφάγα.

• Δημιουργία μιας σαφούς πολιτικής για την λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση μεγάλων σαρκοφάγων ζώων.

• Βελτίωση της μεθοδολογίας παρακολούθησης των μεγάλων σαρκοφάγων.

• Καθιέρωση αποτελεσματικού συστήματος αποζημιώσεων για τις ζημιές (σε αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο) που προκαλούνται από τα μεγάλα σαρκοφάγα.

• Επείγουσα εφαρμογή ενός συστήματος που θα αντιμετωπίζει τα περιστατικά με αρκούδες με προβληματική συμπεριφορά. Η τρέχουσα απαγόρευση της θήρας δεν επιλύει το προβληματικό αυτό φαινόμενο.

• Δημιουργία οικονομικών κινήτρων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων συνύπαρξης, αξιοποιώντας την εδραιωμένη φήμη της Ρουμανίας ως (οικοτουριστικού) προορισμού για την παρατήρηση μεγάλων σαρκοφάγων.

Large Carnivores EU Platform

Προκειμένου να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι, οι συμμετέχοντες καλούν την κυβέρνηση της Ρουμανίας να χρησιμοποιήσει την Πλατφόρμα της ΕΕ για να συμβάλει στη διευκόλυνση της διαδικασίας και να διασφαλίσει την εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερομένων μερών στις μελλοντικές αποφάσεις.

Οι συμμετέχοντες ζητούν από την κυβέρνηση της Ρουμανίας να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα που συνάχθηκαν στο εργαστήριο, και να εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η διαδικασία μέσω της δημιουργίας μιας εθνικής (ρουμάνικης) πλατφόρμας για τα μεγάλα σαρκοφάγα.

Συμφωνήθηκε από τα μέλη της πλατφόρμας της ΕΕ για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα:

ELO - Ευρωπαϊκός Οργανισμός Γαιοκτημόνων.

Κοινοί εκπρόσωποι Φινλανδών και Σουηδών ταρανδοτρόφων.

FACE - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων για το Κυνήγι και την Διατήρηση

CIC - Διεθνές Συμβούλιο για τη Διατήρηση των θηραμάτων, της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

IUCN - Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

WWF - Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής

EUROPARC Federation- Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Πάρκων

 

Σχετικά Νέα
Βιοποικιλότητα

Άνθρωποι και μεγάλα σαρκοφάγα μπορούν να μοιραστούν το ίδιο τόπο

Η ανάκαμψη των μεγάλων σαρκοφάγων (αρκούδα, λύκος, λύγκας, αδηφάγος) στην Ευρώπη αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι, ακόμα και όταν αυτό έχει αυτονόητες δυσκολίες και προκλήσεις, η συνύπαρξη της άγριας...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook