Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα της Μαϊμούς
Facebook Twitter Google+

Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε: Έχουμε σχέδιο για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις για το κλίμα

Περιβάλλον
Γραμματοσειρά

Απάντηση έδωσε ο Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

H Κομισιόν στην απάντηση που έδωσε μέσω του Επιτρόπου της Μ. Κανιέτε, υπενθυμίζει ότι υπάρχει τακτική ροή υποβολής εκθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορά στην παρακολούθηση της προόδου σχετικά με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και πως η υποβολή των εκθέσεων αυτών συνεχίζεται και μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού το 2015.

Ακόμα σημειώνει ότι η έκθεση προόδου της Επιτροπής «Εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού - Πρόοδος της ΕΕ προς την κατάκτηση του στόχου για -40 %» δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2016. Επιπλέον αναφέρει πως η «Δεύτερη έκθεση σχετικά με την κατάσταση της ενεργειακής Ένωσης» δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2017 και συνοδεύεται από ειδικές εκθέσεις προόδου σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, την αγορά διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ, τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και την ποιότητα των καυσίμων.

Ο κ. Κανιέτε συνεχίζει αναφέροντας πως στα μελλοντικά σχέδια για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, η Επιτροπή προετοιμάζει το έδαφος για να μπορέσει η ΕΕ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού.

Επίσης, τονίζει πως εκτός από την ταχεία κύρωση της συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ, η Επιτροπή έχει καταθέσει προτάσεις σχετικά με την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ, τους δεσμευτικούς ετήσιους στόχους των κρατών-μελών για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την περίοδο 2021-2030 και την ένταξη των χρήσεων γης, των αλλαγών των χρήσεων γης και της δασοπονίας (LULUCF), που εντάσσονται στο πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2030.

Τέλος, σημειώνει πως η Επιτροπή υπέβαλε το φθινόπωρο του περασμένου έτους τη δέσμη μέτρων με τίτλο «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», η οποία επίσης πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ.

Στην ερώτησή του ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος τη συμφωνία των Παρισίων που υπέγραψε η ΕΕ στις 22 Απριλίου 2016 και επικυρώθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2016, ζητούσε από την Κομισιόν να μάθει αν υπάρχουν στοιχεία από την έναρξη της εφαρμογής της Συμφωνίας στο επίπεδο της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να ενημερωθεί αν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός και στοιχεία της Επιτροπής για κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά.

 

Σχετικά Νέα
Προστασία

Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς: 315 εκατ. στον αγροτικό τομέα για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής

Για χορηγία 315 εκατ. δολαρίων στον τομέα της έρευνας στον αγροτικό τομέα προκειμένου να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο τους φτωχότερους γεωργούς, ιδίως στην Αφρική, να προσαρμοστούν στην κλιματική...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook