Ροή ειδήσεων
Καμία εκδήλωση
Facebook Twitter Google+

Αυτόχθονες: Αντιπροσωπεύουν 5.000 διαφορετικούς πολιτισμούς και ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες

Οι Αβορίγινες είναι αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας

Πολιτισμός
Γραμματοσειρά

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καθιερώσει την 9η Αυγούστου ως Διεθνή Ημέρα για τα δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών του Κόσμου. Τα δικαιώματα των πληθυσμών αυτών, που ζουν σε κοινωνίες με διαφορετικά κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, προστατεύονται από τη Διακήρυξη που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2007.

 Η 10η επέτειος της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών, είναι το θέμα της σημερινής Διεθνούς Ημέρας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, υπάρχουν περίπου 370 εκατομμύρια αυτοχθόνων στον κόσμο, που ζουν σε 90 χώρες. Αποτελούν λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά αντιπροσωπεύουν το 15% των φτωχότερων. Μιλούν την πλειονότητα των εκτιμώμενων 7.000 γλωσσών στον κόσμο και αντιπροσωπεύουν 5.000 διαφορετικούς πολιτισμούς.

Οι αυτόχθονες λαοί είναι κληρονόμοι μοναδικών πολιτισμών και τρόπων που σχετίζονται με τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Έχουν διατηρήσει κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που διαφέρουν από εκείνα των κυρίαρχων κοινωνιών στις οποίες ζουν. Παρά τις πολιτιστικές τους διαφορές, οι αυτόχθονες πληθυσμοί από όλον τον κόσμο μοιράζονται κοινά προβλήματα που σχετίζονται με την προστασία των δικαιωμάτων τους ως ξεχωριστοί λαοί.

Οι αυτόχθονες λαοί έχουν επιδιώξει εδώ και χρόνια να αναγνωρίσουν την ταυτότητά τους, τον τρόπο ζωής τους και το δικαίωμά τους σε παραδοσιακές εκτάσεις, εδάφη και φυσικούς πόρους, αλλά σε όλη την ιστορία τα δικαιώματά τους παραβιάζονταν. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί, σήμερα, είναι αναμφίβολα από τις πιο μειονεκτικές και ευάλωτες ομάδες ανθρώπων στον κόσμο. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τώρα ότι απαιτούνται ειδικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων τους και τη διατήρηση των ξεχωριστών πολιτισμών και τρόπων ζωής τους.

Θέμα 2017: 10η επέτειος της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Λαών

Πριν από δέκα χρόνια, στις 13 Σεπτεμβρίου 2007, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Λαών, ένα σημαντικό ορόσημο όσον αφορά στη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ αυτόχθονων πληθυσμών και κρατών μελών.

Η Διακήρυξη ενσωματώνει την παγκόσμια συναίνεση για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών και θεσπίζει ένα καθολικό πλαίσιο ελάχιστων προτύπων για την επιβίωσή τους, την αξιοπρέπεια και την ευημερία τους. Αναλύει τα υφιστάμενα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, καθώς εφαρμόζονται στην ειδική κατάσταση των αυτόχθονων λαών.

Όπως επισημαίνουν τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την τελευταία δεκαετία, η εφαρμογή της δήλωσης έχει ως αποτέλεσμα μείζονες επιτυχίες σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αλλά παρά τα επιτεύγματα, εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό μεταξύ της επίσημης αναγνώρισης των αυτόχθονων πληθυσμών και της εφαρμογής επιτόπιων πολιτικών.

 

Σχετικά Νέα
Πολιτισμός

Η πρώτη ανάλυση DNA Μυκηναίων και Μινωιτών - Σε ποιους μοιάζουν οι σημερινοί Έλληνες

Μεγάλες γενετικές συγγένειες μεταξύ Μινωιτών και Μυκηναίων παρά τις όποιες διαφορές τους, καθώς κατάγονταν και οι δύο κυρίως από τους πρώτους νεολιθικούς γεωργούς στην περιοχή του Αιγαίου,...

Βίντεο

Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα
Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα

Το παράξενο αυτό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο ημισφαίριο πριν από λίγες ημέρες!

 

Η Ογκοθερμία στην πράξη
Η Ογκοθερμία στην πράξη

H ογκοθερμία στην πράξη: Η φυσική, ανώδυνη και ανεπίπλοκη αντικαρκινική θεραπεία.

 

Facebook