Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα της Μαϊμούς
Facebook Twitter Google+

Επίτευγμα! Πέτυχαν κβαντική τηλεπικοινωνιακή μετάδοση- Δείτε το βίντεο

Καινοτομία
Γραμματοσειρά

Κινέζοι επιστήμονες είχαν επιτυχή μετάδοση εμπλεγμένων φωτονίων μέσω δορυφόρου σε μια απόσταση περίπου 1.200 χιλιομέτρων, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ, που ήταν 100 χλμ. Και ανοίγοντας το δρόμο για τη βελτίωση της ταχύτητας και ασφάλειας των διεθνών τηλεπικοινωνιών.

Η κβαντική διεμπλοκή είναι το παράξενο φαινόμενο όπου σωματίδια όπως φωτόνια ή ηλεκτρόνια «συνδέονται»: Όταν τα σωματίδια είναι εμπλεγμένα, μπορεί να διαπιστωθεί ποια είναι η κβαντική κατάσταση του ενός εάν γνωρίζουμε την κατάσταση του άλλου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως τα σωματίδια μπορούν να επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους, όσο μακριά και να είναι το ένα από το άλλο. Το εξωτικό αυτό φαινόμενο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για σκοπούς άμεσης επικοινωνίας στη Γη ή πέρα από αυτή.

Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων εφαρμογών στον χώρο των υπολογιστών και του προγραμματισμού, η κβαντική διεμπλοκή θα μπορούσε επίσης να παρέχει ασφαλέστερες τηλεπικοινωνίες:

Εάν κάποιος προσπαθούσε να προβεί σε υποκλοπή σε μια γραμμή κβαντικών τηλεπικοινωνιών, αυτό θα άλλαζε την κατάσταση των σωματιδίων, ενημερώνοντας τους χρήστες της πως κάτι δεν πάει καλά.

Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες μετάδοσης εμπλεγμένων σωματιδίων περιορίζονταν σε αποστάσεις περίπου 100 χλμ, καθώς η κβαντική κατάσταση ενός σωματιδίου είναι επιρρεπής σε αλλοιώσεις από την επίδραση του περιβάλλοντος.

Ένας τρόπος μετάδοσης εμπλεγμένων σωματιδίων είναι μέσω προστατευτικής οπτικής ίνας- ωστόσο, το μήνυμα πρέπει να περνά από το ένα σωματίδιο στο άλλο σε κομμάτια, όπως στο «σπασμένο τηλέφωνο». Καθώς το μήνυμα προχωρά, αυξάνονται οι πιθανότητες αλλοίωσής του.

kinezikosfotonia1

Μια διαφορετική επιλογή είναι η μετάδοση εμπλεγμένων φωτονίων μέσω δορυφόρων και ακτίνων λέιζερ, καθώς οι ακτίνες λέιζερ μπορούν να δημιουργήσουν κενό, ελαχιστοποιώντας την επίδραση του περιβάλλοντος σε κβαντικό επίπεδο.

Ένα δορυφορικό σύστημα φαίνεται ιδιαίτερα υποσχόμενο, καθώς δορυφόροι μπορούν να αλληλεπιδρούν με κάθε τμήμα της Γης, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα παγκόσμιο δίκτυο κβαντικής επικοινωνίας.

Στις 16 Αυγούστου 2016, Κινέζοι επιστήμονες που συνεργάζονται με το πρόγραμμα QUESS (Quantum Experiments at Space Scale) εκτόξευσαν τον δορυφόρο Micius, εξοπλισμένο με κβαντική τεχνολογία.

Δέκα ημέρες μετά την εκτόξευσή του, οι ερευνητές πέτυχαν σύνδεση ανάμεσα στον Micius και επίγειους σταθμούς στην Κίνα: Μια ακτίνα λέιζερ στον δορυφόρο πέρασε μέσα από διαχωριστή (splitter), κάτι που της έδωσε δύο ξεχωριστές καταστάσεις πόλωσης.

Η μία ακτίνα χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη διεμπλεγμένων φωτονίων, ενώ η άλλη για τη μετάδοσή τους. Με αυτόν τον τρόπο, ο δορυφόρος ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με τρεις ξεχωριστούς δέκτες στην Κίνα, που απείχαν μεγάλες αποστάσεις ο ένας από τον άλλο.

Η μετάδοση εμπλεγμένων φωτονίων μέσα από την ατμόσφαιρα στους επίγειους σταθμούς που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο είναι ιδιαίτερα δύσκολος άθλος:

Όπως είπε ο Παν, οι τεχνικές απαιτήσεις του επιτεύγματος αυτού είναι αντίστοιχες του να βλέπεις και να παρακολουθείς μια ανθρώπινη τρίχα εν κινήσει σε απόσταση 300 μέτρων, και να εντοπίζεις ένα μεμονωμένο φωτόνιο στη Γη από τη φωτιά ενός σπίρτου που άναψε στη Σελήνη».

 

 

Πηγές: https://www.newscientist.com/article/2134843-chinese-satellite-beats-distance-record-for-quantum-entanglement/ http://www.sciencemag.org/news/2017/06/china-s-quantum-satellite-achieves-spooky-action-record-distance http://www.abc.net.au/news/science/2017-06-16/chinese-satellite-breaks-quantum-entanglement-distance-record/8620240

 

Σχετικά Νέα
Καινοτομία

Άλλαξαν τα μήκη κύματος των φωτονίων και πέτυχαν κβαντική επικοινωνία

Η δυνατότητα εμπλοκής φωτονίων στον κβαντικό υπολογισμό και τις επικοινωνίες είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Ένα από τα ζητήματα που εμποδίζουν την άμεση εφαρμογή του είναι το γεγονός ότι πολλές...

Επιχειρείν

Σύνοδος της 12ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Κίνας στην Αθήνα

Το όραμα της Ελλάδας να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, γενόμενη βασικός δίαυλος εισόδου κινεζικών προϊόντων στην ευρωενωσιακή αγορά, αναδείχτηκε σήμερα στο πρώτο μέρος της 12η Μικτής Διυπουργικής...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook