Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
Facebook Twitter Google+

Απίστευτο! Επιστήμονες δημιουργούν το πρώτο 2D μαγνήτη!

Καινοτομία
Γραμματοσειρά

Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει 2D μαγνήτες που έχουν πάχος ενός ατόμου και θα μπορούσαν να αποτελέσουν το θεμέλιο για τους κβαντικούς υπολογιστές του μέλλοντος!

 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης με επικεφαλής τους καθηγητές Φυσικής Σιαοντόνγκ Χου και Πάμπλο Τζαρίλο-Χερέρο αντίστοιχα ανακάλυψαν μαγνητισμό σε ένα μόνο ατομικό στρώμα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απίστευτες νέες μορφές αποθήκευσης δεδομένων και τεχνολογίας

Το επίτευγμα θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εκτελέσουν αδύνατα έως τώρα πειράματα και παράλληλα να προωθήσουν νέες, πολύ χρήσιμες εφαρμογές.

Επιπλέον, εμπλουτίζει την «οικογένεια» των υλικών δύο διαστάσεων (2D) που είναι μονοστρωματικά (mono-layers), δηλαδή αποτελούνται από ένα μοναδικό στρώμα πάχους ενός ατόμου.

Τα μαγνητικά υλικά αποτελούν τη βάση πολλών σύγχρονων τεχνολογιών χρησιμοποιούμενα για την αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων, τους αισθητήρες κα.

Η γενικότερη τάση σμίκρυνσης των ημιαγωγών, μονωτών κα στη βιομηχανία ηλεκτρονικών δημιουργεί απαιτήσεις να γίνουν και τα μαγνητικά υλικά ολοένα πιο μικρά.

Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι ο μαγνητισμός μπορεί να υπάρξει ακόμη και στο «βασίλειο» των δύο διαστάσεων, πράγμα που ανοίγει πολλές νέες δυνατότητες, ιδίως στο πεδίο της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών.

Στο παρελθόν, άλλοι επιστήμονες είχαν δείξει ότι το τριιωδιούχο χρώμιο στην τρισδιάστατη πολυστρωματική κρυσταλλική μορφή του διαθέτει σιδηρομαγνητικές ιδιότητες (δηλαδή δημιουργεί «αυθόρμητα» ένα μαγνητικό πεδίο).

Όμως μέχρι σήμερα κανένα τρισδιάστατο σιδηρομαγνητικό υλικό (ferromagnetic) δεν είχε διατηρήσει τις μαγνητικές ιδιότητές του, όταν συρρικνωνόταν σε δύο διαστάσεις, κάτι που τώρα κατέστη εφικτό για πρώτη φορά.

Όμως ο πρώτος αυτός μαγνήτης 2D αποκτά τη μαγνητική ιδιότητά του σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν).

Το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι να βρεθεί ένας δισδιάστατος μαγνήτης που να λειτουργεί σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sussex δημοσίευσαν το πρώτο πρακτικό σχέδιο ενός κβαντικού υπολογιστή.

“Είναι πραγματικά το Άγιο Δισκοπότηρο της επιστήμης", δήλωσε ο καθηγητής Γουίνφριτ Χένσιγκερ επικεφαλής της ομάδας τεχνολογίας Quantum Technology στο Πανεπιστήμιο του Sussex.

“Η ζωή θα αλλάξει τελείως. Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ορισμένα πράγματα που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε πριν”, κατέληξε.

 

 

Πηγές: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4583888/Scientists-create-world-s-2D-MAGNET.html https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170607133239.htm https://www.sciencealert.com/physicists-finally-have-proof-that-two-dimensional-magnets-exist https://arxiv.org/abs/1703.05892

 

Σχετικά Νέα
Προγράμματα Ε.Κ.Ε.

Δωρεά εξοπλισμού στο 4ο Εργαστηριακό Κέντρο Πειραιά από το Ίδρυμα Ευγενίδου

Δεκατέσσερεις σύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές για το Τμήμα Πληροφορικής καθώς και 3 κιτ ρομποτικής και μηχανήματα για το Τμήμα Ηλεκτρονικής, παραδόθηκαν επίσημα από το Ίδρυμα Ευγενίδου στο 4ο...

Πνεύμα

Τελικά οι πολλοί υπολογιστές στα σχολεία μάλλον δεν βελτιώνουν τις επιδόσεις λέει ο ΟΟΣΑ

Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορεί να εξοικειώνουν τους μαθητές με τις σύγχρονες τεχνολογίες, όμως δεν φαίνεται να βελτιώνουν τις επιδόσεις των μαθητών.