Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
Facebook Twitter Google+

Η ανακάλυψη μιας νέας απόχρωση του μπλε έρχεται στην αγορά!

Καινοτομία
Γραμματοσειρά

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα «μπλε», μετά από 200 χρόνια από την τελευταία δημιουργία απόχρωσης του μπλε που πραγματοποιήθηκε από τον Γάλλο χημικό Λουί Ζακ Τενάρ.

Η χρωστική ουσία είναι γνωστή ως «μπλε YinMn» και ήταν το αποτέλεσμα-έκπληξη ενός πειράματος στα εργαστήρια χημείας του Oregon State University (OSU), το 2009.

Συγκεκριμένα, όταν θέρμαναν το οξείδιο του υττρίου, το οξείδιο ινδίου και λίγο οξείδιο του μαγγανίου το μείγμα που βγήκε από τον κλίβανο είχε μετατραπεί σε ένα ζωντανό μπλε, το οποίο ονομάστηκε «YInMn blue» με αναφορά στη χημική σύστασή του.

Την ανακάλυψε έκανε ο φοιτητής Άντριου Σμιθ, ο οποίος εργαζόταν με τον καθηγητή Μας Σουμπραμανιάν, δοκιμάζοντας νέα υλικά για πιθανή χρήση σε ηλεκτρονικές συσκευές. «Τις περισσότερες χρωστικές ουσίες τις ανακαλύπτουμε κατά τύχη» δήλωσε ο καθηγητής.

Το 2015, το OSU έδωσε άδεια χρήσης της καινούργιας χρωστικής ουσίας στην Shepherd Color Company, η οποία ήρθε σε συνεργασία με την Crayola για την εμφάνιση στην αγορά του καινούργιου χρώματος σε μαρκαδόρους ζωγραφικής.

Το νέο χρώμα είναι τόσο ζωντανό, επειδή οι χημικές ουσίες δεσμεύονται σε μια μοναδική δομή που απορροφά πλήρως τα κόκκινα και πράσινα κύματα του φωτός, έτσι μόνο το μπλε αντανακλάται. Οι ενώσεις είναι επίσης πολύ σταθερές, οπότε η σκιά δεν θα εξασθενίσει και είναι μη τοξική.

Η Crayola, θα προσθέσει στα κουτιά της αυτήν την καινούργια απόχρωση του μπλε, αποσύροντας το κραγιόν με το χρώμα «Dandelion» (ένα κίτρινο χρώμα) μετά από 27 χρόνια.

Για την ιστορία, η τελευταία απόχρωση μπλε που ανακαλύφθηκε ήταν το 1802, και έμεινε γνωστή ως «μπλε του Κοβαλτίου», αλλά παρέμεινε σε χρήση ως χρώμα σε διάφορες εφαρμογές (κυρίως, στον κόσμο της μόδας), από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι το κοβάλτιο είναι τοξικό αν το εισπνεύσει ή το καταπιεί κανείς.

Το μπλε είναι η πρώτη χρωστική ουσία που ανακαλύφθηκε από τον άνθρωπο (το αιγυπτιακό μπλε). Έκτοτε, ανακαλύφθηκαν και άλλες αποχρώσεις (βαθυγάλανο μπλε, δηλαδή το καλούμενο «Cerulean blue», πρωσικό μπλε, μπλε του κοβαλτίου).

 

 

Πηγές: http://www.telegraph.co.uk/science/2017/05/12/first-new-shade-blue-discovered-200-years-turned-crayola-crayon/ http://www.businessinsider.com/new-blue-discovery-2017-5 http://www.businessinsider.com/new-blue-discovery-2017-5, ΑΜΠΕ

 

Σχετικά Νέα