Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση
Facebook Twitter Google+

Ζωντανά το σπάνιο φαινόμενο της διέλευσης του Ερμή ανάμεσα από Γη και Ήλιο

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, καθώς ο πλανήτης Ερμής έχει βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο. Αποτέλεσμα αυτής της κοσμικής συγκυρίας, η οποία συμβαίνει κάθε επτά περίπου χρόνια, είναι ο Ερμής να φαίνεται ως μια σκοτεινή κουκκίδα που κινείται με αργό ρυθμό πάνω στο δίσκο του Ήλιου.

Οι Αστρονόμοι του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με ερασιτέχνες αστρονόμους της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, παρατηρούν το φαινόμενο από ειδικά τηλεσκόπια, τα οποία έχουν εγκατασταθεί στους κήπους του Αστεροσκοπείου στο λόφο των Νυμφών στο Θησείο.

Το φαινόμενο, που ξεκίνησε στις 2:12μμ., θα ολοκληρωθεί με τη δύση του Ήλιου στις 8:23μμ. Εξειδικευμένο προσωπικό βρίσκεται στο χώρο και είναι στη διάθεση όσων επιθυμούν να παρατηρήσουν το σπάνιο αυτό φαινόμενο μέσα από ένα ειδικό τηλεσκόπιο.

Τα ιστορικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, αλλά και το μουσείο του Κέντρου Επισκεπτών, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών οργάνων του 19ου αιώνα, καθώς και ένα μοναδικό αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, είναι ανοικτά για το κοινό.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να να παρατηρήσουμε το φαινόμενο με γυμνά μάτια ή κιάλια. Ο Ερμής έχει φαινόμενη διάμετρο σχεδόν 180 φορές μικρότερη από αυτή του Ήλιου και παρά το ότι βρίσκεται μπροστά από τον Ήλιο, δεν ελαττώνει σημαντικά το φως που φθάνει στα μάτια μας. Η χρήση ειδικών ηλιακών γυαλιών ή διαμορφωμένων τηλεσκοπίων από ειδικούς είναι απαραίτητη για την παρατήρηση.

H NASA αναμεταδίδει ζωντανά το φαινόμενο μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από διάφορα διαστημικά τηλεσκόπια στη διεύθυνση : http://www.nasa.gov/transit.

 

Σχετικά Νέα
Διάστημα

Δεύτερη Γη κοντά στη δική μας

Γήινο εξωπλανήτη σε απόσταση μόλις 11 ετών φωτός ανακάλυψαν Ευρωπαίοι αστρονόμοι. Όπως εκτιμούν, όχι μόνο έχει περίπου το μέγεθος της Γης, αλλά οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του εκτιμάται ότι είναι παρόμοιες...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook