Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Facebook Twitter Google+

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Πλούτωνα, ο Χάροντας είχε κάποτε ωκεανό

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Εικόνες από την αποστολή του New Horizons της NASA δείχνουν ότι το φεγγάρι του Πλούτωνα, ο Χάροντας είχε κάποτε έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνεια του που έχει παγώσει και επεκταθεί, ωθώντας προς τα έξω και προκαλώντας την επιφάνεια του φεγγαριού να τεντωθεί και να προκαλέσει θραύση σε μεγάλη κλίμακα.

Η πλευρά του φεγγαριού του Πλούτωνα εθεάθη από το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA τον Ιούλιο του 2015 και έχει ένα χαρακτηριστικό σύστημα "τραβηγμένα ξεχωριστά", ( "pull apart"), τεκτονικά ρήγματα, τα οποία εκφράζονται ως κορυφογραμμές, πλαγιές και κοιλάδες - τα τελευταία μερικές φορές φτάνουν πάνω από 6,5 χιλιόμετρα βάθος.

Το τεκτονικό τοπίο του Χάροντα, δείχνει ότι κατά κάποιο τρόπο το φεγγάρι επεκτάθηκε κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα η επιφάνεια του να υποστεί "κάταγμα", όπως τεντωνόταν.

Το εξωτερικό στρώμα του Χάροντα, αποτελείται κατά κύριο λόγο από παγωμένο νερό, το οποίο κατά την πρώιμη ηλικία του το διατηρούσε θερμό χάρης την διάσπαση ραδιενεργών στοιχείων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Χάροντας θα μπορούσε να είναι αρκετά ζεστός, ώστε να λιώσει το παγωμένο νερό, δημιουργώντας έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνειά του, αλλά, όπως ψύχεται με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο ωκεανός παγώνει, επεκτείνοντας και ανασηκώνοντας τα εξωτερικά στρώματα, παράγοντας τα τεράστια χάσματα που βλέπουμε σήμερα.

Το επάνω μέρος της εικόνας, δείχνει μια λειτουργία που ανεπίσημα ονομάζεται "Serenity Chasma", μέρος μιας τεράστιας ισημερινής ζώνης του χάσματος στο Χάροντα.

Ουσιαστικά, αυτό το σύστημα από χάσματα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει εμφανιστεί οπουδήποτε στο ηλιακό σύστημα.

"Τρέχει" περίπου 1.800 χιλιόμετρα μακριά και φθάνει τα 7,5 χιλιόμετρα βάθος. Συγκριτικά, το Grand Canyon είναι 446 χιλιόμετρα μακριά και λίγο περισσότερο από 1,6 χιλιόμετρο βάθος.

Το κατώτερο τμήμα της εικόνας εμφανίζει μια χρωματική κωδικοποίηση τοπογραφίας της , όπου σύμφωνα με τις μετρήσεις του σχήματος αυτού οι επιστήμονες θεωρούν πως το στρώμα πάγου νερού του Χάροντα μπορεί εν μέρει να ήταν υγρό κατά την πρώιμη ιστορία και έκτοτε να επαναψύχεται.

 

Σχετικά Νέα
Διάστημα

Δεύτερη Γη κοντά στη δική μας

Γήινο εξωπλανήτη σε απόσταση μόλις 11 ετών φωτός ανακάλυψαν Ευρωπαίοι αστρονόμοι. Όπως εκτιμούν, όχι μόνο έχει περίπου το μέγεθος της Γης, αλλά οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του εκτιμάται ότι είναι παρόμοιες...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook