Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης
Facebook Twitter Google+

Γιατί ο Άρης μετατράπηκε σε έρημο; Πότε φιλοξένησε ζωή.

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Φαίνεται πως ο Άρης φιλοξένησε ζωή. Τουλάχιστον έτσι υποδεικνύουν νέες αναλύσεις πετρώματος από την επιφάνειά του, που πραγματοποίησε το ρόβερ της Nasa, Opportunity.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν είδη πηλού, που δημιουργήθηκαν από μη όξινο νερό. Ένα περιβάλλον ικανό να φιλοξενήσει πρωτόγονες μορφές ζωής. Το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια Opportunity, προσγειώθηκε στον Άρη τον Ιανουάριο του 2004, για μια αποστολή που θα διαρκούσε τουλάχιστον 90 ημέρες, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο, βρίσκοντας δείγματα που να υποδεικνύουν ότι υπήρξε κάποτε νερό στον πλανήτη. Τόσο το Opportunity, όσο και το Spirit –που απέτυχε να συνεχίσει λόγω των αντίξοων συνθηκών πριν 3 χρόνια- βρήκαν πετρώματα που διαμορφώθηκαν με την ύπαρξη ιδιαίτερα όξινου νερού.

Παρά το γεγονός ότι μικρόβια που αναπτύσσονται σε συνθήκες όξινου νερού υπάρχουν στη γη, οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι οι χημικές διεργασίες που είναι υπεύθυνες για την δημιουργία ζωής, απαιτούν ένα λιγότερο όξινο, πιο φυσιολογικό περιβάλλον. «Το αρνητικό σε ένα όξινο περιβάλλον , όπως πιστεύουμε, είναι πως είναι πολύ, πολύ, πολύ δύσκολο να επιτρέψει τη σύσταση προ-βιοτικής χημείας, που είναι η προϋπόθεση για τη σύσταση ζωής.» δήλωσε ο υπεύθυνος επιστήμονας των αποστολών Opportunity και Spirit. «Όμως, αυτό που υποδεικνύουν τα ευρήματα είναι πως υπήρξε ουδέτερο pH, πολύ πολύ παλιά στην ιστορία του πλανήτη Άρη».

Στο δείγμα που συνέλεξε το Opportunity, πρόκειται για μη όξινο νερό. Δυστυχώς δεν είχε κάποιο τρυπάνι ώστε να σκάψει συγκεκριμένα πετρώματα, όπως το επόμενο ροβερ της Nasa, το Curiosity. To τελευταίο, κατά την εκσκαφή ενός προϊστορικού πετρώματος, βρήκε επίσης ίχνη αγνού ύδατος, αλλά και άλλα στοιχεία που είναι επίσης απαραίτητα για τη δημιουργία μικροβιακής υπόστασης ζωής.

Αυτή τη στιγμή, αναμένονται και άλλες αναλύσεις από την τρέχουσα αποστολή. Το Opportunity, κινείται νότια προς τον κρατήρα Endeavour, και προς μια εκτεθειμένη σωρεία πετρωμάτων που ίσως έχει περισσότερες απαντήσεις για το πώς ο κάποτε ζεστός και υγρός Άρης μετατράπηκε στην παγωμένη, ξηρή και όξινη έρημο που υπάρχει σήμερα.

Απόδοση: Μαρία Αλιβιζάτου
πηγή: Second rover finds hint of a life-friendly ancient Mars, uk.reuters.com

 

Σχετικά Νέα
Καταστροφές

Όλο και πιο έντονο το τεχνητό φως, δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις

Το τεχνητό φως στη Γη γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμοι σταδιακά αλλάζουν τους παραδοσιακούς λαμπτήρες τους σε LED για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα, όμως...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook