Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση
Facebook Twitter Google+

Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Akatsuki έφτασε στην Αφροδίτη

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Akatsuki (Venus Climate Orbiter) εισήλθε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη, ανακοίνωσε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, JAXA.

Όπως έγινε γνωστό, το σκάφος πετά σε ελλειπτική τροχιά σε ύψος απόαψης 440.000 χλμ και ύψος περίαψης 400 χλμ από την Αφροδίτη. Κάθε περιστροφή γύρω από τον πλανήτη απαιτεί 13 ημέρες και 14 ώρες, ενώ το σκάφος κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την περιστροφή της Αφροδίτης.

Όπως υπογραμμίζεται από την JAXA, το Akatsuki (Αυγή) είναι σε καλή κατάσταση. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη προσπάθεια να μπει το σκάφος σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη το 2010 είχε αποτύχει λόγω δυσλειτουργίας του κινητήρα.

Ωστόσο, προσπάθειες της ομάδας μηχανικών της αποστολής πάνω στη χρήση μικρότερων προωθητηρίων ελιγμών «έσωσαν» το διαστημόπλοιο, αν και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να βρεθεί στη σωστή θέση.

Η αποστολή Akatsuki παρουσιάζει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για έναν από τους λιγότερο μελετημένους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος (το πρώτο γήινο σκάφος που έφτασε στην επιφάνειά της ήταν το σοβιετικό Venera 3 το 1966, ενώ το τελευταίο ήταν το Venus Express της ESA, που ολοκλήρωσε την αποστολή του το 2014).

Σημειώνεται πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το σκάφος να ταξιδεύει για έξι μήνες και να περάσει δύο χρόνια παρατηρήσεων. Εν τέλει, το διαστημόπλοιο πέρασε πέντε χρόνια κινούμενο γύρω από τον Ήλιο για να μπορέσει να πλησιάσει ξανά την Αφροδίτη και να ξαναπροσπαθήσει.

Το επίτευγμα της JAXA χαιρέτισε από πλευράς της και η NASA, υπογραμμίζοντας ότι στην εξερεύνηση του Διαστήματος οι δεύτερες ευκαιρίες είναι πολύ σπάνιες. «Πρόκειται για την αυγή μιας νέας ημέρας για την επιστήμη όσον αφορά στην Αφροδίτη.

Η JAXA βρήκε τρόπο να ξεπεράσει τα προβλήματα και να το κάνει να μοιάζει εύκολο. Η ομάδα τους πραγματικά κατάφερε ένα θαύμα, επαναφέροντας στον δρόμο της την αποστολή» είπε ο Τζιμ Γκριν, διευθυντής πλανητικών επιστημών στα κεντρικά της NASA στην Ουάσινγκτον.

Η JAXA έχει λάβει ήδη εικόνες από τρία όργανα που έχουν επιβεβαιωθεί ως λειτουργικά, ενώ είναι προγραμματισμένος ο έλεγχος άλλων τριών και βρίσκονται σε εξέλιξη «ρυθμιστικές» κινήσεις έτσι ώστε η μια περιστροφή να διαρκεί εννέα ημέρες. Η κανονική επιστημονική δραστηριότητα αναμένεται να αρχίσει τον Απρίλιο του 2016.

Αποστολή του Akatsuki είναι να μάθει περισσότερα για τον «κολασμένο» πλανήτη, με το αιώνιο στρώμα νεφών, την πηχτή, τοξική ατμόσφαιρα, την πιθανή δραστηριότητα ηφαιστείων και αστραπών και την επιφάνεια με τη θερμοκρασία που ξεπερνά τους 462 βαθμούς Κελσίου.

 

Σχετικά Νέα
Διάστημα

Δεύτερη Γη κοντά στη δική μας

Γήινο εξωπλανήτη σε απόσταση μόλις 11 ετών φωτός ανακάλυψαν Ευρωπαίοι αστρονόμοι. Όπως εκτιμούν, όχι μόνο έχει περίπου το μέγεθος της Γης, αλλά οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του εκτιμάται ότι είναι παρόμοιες...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook