Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας
Facebook Twitter Google+

Τιμητική διάκριση για την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ από την ESA

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Την ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να διεξάγει τα πειράματα διαστημικής μικροβιολογίας επέλεξε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Η ομάδα στο πλαίσιο πειραμάτων υπερβαρύτητας θα μελετήσει τη συμπεριφορά βακτηρίων σε συνθήκες που προσομοιάζουν το περιβάλλον πλανητών με βαρύτητα έως 20 φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Συγκεκριμένα, θα μελετηθεί η επίδραση της υπερβαρύτητας στη θερμοαντοχή και την κινητικότητα των βακτηρίων τόσο σε φαινοτυπικό όσο και σε μοριακό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στη βελτίωση της γνώσης των χαρακτηριστικών των μικροοργανισμών που σχετίζονται με την αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την παθογένειά τους και, πιθανώς, στην τροποποίηση των διαδικασιών αποστείρωσης, με πιθανή εμπλοκή στην αναζήτηση ζωής σε εξωγήινα περιβάλλοντα. Ήδη ο σχεδιασμός των πειραμάτων βρίσκεται στην τελική φάση.

Τα πειράματα θα υλοποιηθούν από ομάδα διδακτορικών φοιτητών του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, στις εγκαταστάσεις του Large Diameter Centrifuge (LDC) που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της ESA (ESTEC) στο Νόρντβαικ της Ολλανδίας, κατά τη διάρκεια της έκτης καμπάνιας «Spin Your Thesis!» της ESA, που θα πραγματοποιηθεί από 7-18 Σεπτέμβρη 2015.

Η επιλογή αποτελεί σημαντική διάκριση για το ΑΠΘ αφού μόνο 4 ομάδες από όλη τη Ευρώπη επιλέγονται κάθε χρόνο για να συμμετάσχουν στην καμπάνια «Spin Your Thesis!» της ESA.

Η ομάδα του Α.Π.Θ. αποτελείται από τους διδακτορικούς φοιτητές Ζαφειρώ Ασπρίδου, Μυρσίνη Κακαγιάννη και Δάφνη Δημακοπούλου-Παπάζογλου, υπό την επίβλεψη του διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του ΑΠΘ, αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνου Κουτσουμανή, και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των πειραμάτων θα υποστηρίζεται από το Γραφείο Εκπαίδευσης και από εμπειρογνώμονες που είναι υπεύθυνοι για τις εγκαταστάσεις του LDC.

Τα μέλη του ευρωπαϊκού συνδέσμου «European Low Gravity Research Association» (ELGRA) θα είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν συμβουλές και εμπειρογνωμοσύνη σε ό,τι αφορά στη μικροβαρύτητα και την έρευνα της υπερβαρύτητας.

 

Σχετικά Νέα

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook