Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση
Facebook Twitter Google+

Το μαγνητικό πεδίο της Γης θα μπορούσε να… γυρίσει ανάποδα!

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Μην εκπλαγείτε αν σε κάποιο σημείο στη ζωή σας το μαγνητικό πεδίο της Γης κυριολεκτικά γυρίσει, και όλα αυτά που ήταν κάποτε βόρεια τώρα γίνουν νότια σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το γήινο μαγνητικό πεδίο έχει στην πραγματικότητα αλλάξει πολλές φορές σε όλη την ιστορία του πλανήτη αν και όχι εν μία νυκτί. Το μαγνητικό πεδίο, παραμένει περίπου στην ίδια ένταση για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια και στη συνέχεια, για κάποιο μυστηριώδη λόγο, κάνει μια πλήρη περιστροφή 180 μοιρών.

Τώρα, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley και οι συνεργάτες τους έχουν δείξει ότι αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει χώρα σε λίγες χιλιάδες χρόνια πραγματικά συνέβη σε λιγότερο από 100 χρόνια κατά την τελευταία μαγνητική αντιστροφή περίπου 786.000 χρόνια πριν.

Δεδομένης της ταχείας αντιστροφής της γης, σε συνδυασμό με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ένταση του μαγνητικού πεδίου μειώνεται 10 φορές γρηγορότερα από το κανονικό, οι επιστήμονες οδηγηθήκαν στο συμπέρασμα ότι το μαγνητικό πεδίο θα αναστραφεί και πάλι μέσα σε λίγες χιλιάδες χρόνια. Μην ανησυχείτε όμως, η μαγνητική αντιστροφή μπορεί να είναι μία σημαντική εκδήλωση που οδηγείται από συναγωγή στον σιδερένιο πυρήνα της Γης, αλλά δεν θα φέρει καταστροφές στον πλανήτη μας σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής γεωλογικά αρχεία.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου ευθυγράμμισης σε στρώματα αρχαίων ιζημάτων στη λίμνη στη λεκάνης της Sulmonaστα Απέννινα Όρη ανατολικά της Ρώμης, στην Ιταλία. Χρησιμοποίησαν επίσης μια τεχνική που ονομάζεται αργό-αργού χρονολόγηση, η οποία χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της ηλικίας των πετρωμάτων.

Η ξαφνική αναστροφή 180 μοιρών, προηγήθηκε μιας περιόδου αστάθειας που διήρκεσε περισσότερο από 6.000 χρόνια. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι μεγάλες περιόδους ασταθούς μαγνητικής συμπεριφοράς θα μπορούσαν να οδηγήσοθν σε γενετικές μεταλλάξεις στους ανθρώπους, ή ότι ο καρκίνος, οφείλεται σε μια αποδυνάμωση ή προσωρινή απώλεια του μαγνητικού τομέα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Geophysical Journal International

 

Σχετικά Νέα
Διάστημα

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει σήμερα σε κοντινή απόσταση από τη Γη - Δείτε το βίντεο

Ένας αρκετά μεγάλος αστεροειδής, ο «2014 JO25», διαμέτρου περίπου 650 μέτρων, θα περάσει σήμερα σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας, αλλά αυτή η "επίσκεψη" δεν ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τη Γη,...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook