Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Facebook Twitter Google+

Αρχίζει η μελέτη των ανέμων της γης από το διάστημα

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Ο δορυφόρος «Αίολος» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος είναι ο πρώτος δορυφόρος με αποστολή την μελέτη των ανέμων παγκοσμίως- και σύντομα πρόκειται να αποκτήσει ένα από τα σημαντικότερα και πιο εξελιγμένα όργανά του που προορίζονται για αυτή την αποστολή.

Ο «Αίολος», εξοπλισμένος με υπερεξελιγμένα λέιζερ, θα παρέχει δεδομένα από μετρήσεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας πολύτιμα στοιχεία για τη βελτίωση των προγνώσεων του καιρού.

Βασικό εργαλείο της δουλειάς του θα είναι το όργανο «Αλαντίν» (Aladin) που σχεδιάστηκε από την Airbus Defence and Space στη Γαλλία, και περιλαμβάνει δύο ισχυρά λέιζερ, ένα μεγάλο τηλεσκόπιο και πολύ ευαίσθητους δέκτες.

Το λέιζερ παράγει υπεριώδες φως που εκπέμπεται προς τη Γη. Το φως αυτό ανακλάται σε μόρια του αέρα και μικρά σωματίδια σκόνης, πάγου και νερού που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα.

Η ποσότητα του φωτός που αντανακλάται πίσω στο τηλεσκόπιο μετράται, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες.

«Η αποστολή Aeolus θα μας δώσει στοιχεία για τους ανέμους που θα είναι μοναδικά, δεδομένων και των σημερινών δυνατοτήτων των συστημάτων παγκόσμιας παρατήρησης» λέει ο καθηγητής Έρλαντ Κέλεν, διευθυντής έρευνας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καιρικών Προβλέψεων Μέσης Εμβέλειας.

Οι μετρήσεις και παρατηρήσεις αυτές θα καλύψουν ένα κενό στα σημερινά συστήματα, και παρά τα πολλά χρόνια καθυστέρησης, ο καθηγητής Κέλεν εκτιμά ότι υπάρχει ακόμα ανάγκη για μα τέτοια αποστολή, που θα επηρεάσει σημαντικά τον τομέα της πρόγνωσης καιρού/.

Η αποστολή «Αίολος» έχει συναντήσει σειρά προβλημάτων όσον αφορά στην τεχνολογία της, καθώς, για παράδειγμα, τα οπτικά της θα πρέπει να μπορούν να αντέξουν στο διάστημα για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η ανάπτυξη τόσο ανθεκτικών οπτικών πήρε περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν, παρόλα αυτά πρόσφατες δοκιμές έδειξαν πως το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει λυθεί.

 

Σχετικά Νέα
Διάστημα

Δεύτερη Γη κοντά στη δική μας

Γήινο εξωπλανήτη σε απόσταση μόλις 11 ετών φωτός ανακάλυψαν Ευρωπαίοι αστρονόμοι. Όπως εκτιμούν, όχι μόνο έχει περίπου το μέγεθος της Γης, αλλά οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του εκτιμάται ότι είναι παρόμοιες...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook