Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα της Μαϊμούς
Facebook Twitter Google+

Μετά από τρεις τουλάχιστον δεκαετίες έγινε προ ημερών η κατάθεση στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά ενός Νομοσχεδίου για την δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (http://www.parliament.gr/Nomo…/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou…). Δυστυχώς ένας από τους πρωτεργάτες της τελικής διαμόρφωσης αυτού του Ν/Σ δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Ο σμήναρχος ε.α. Vassilis Kostopoulos έφυγε την ίδια ημέρα που ο αρμόδιος υπουργός Nikos Pappas κατέθετε στη Βουλή το Ν/Σ.

Γράφει ο Διονύσης Σιμόπουλος, αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου

 

Διαβάστε περισσότερα: Υλοποιείται η δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό θα έχει η πανσέληνος της Κυριακής καθώς θα είναι η πιο λαμπρή και γι’ αυτό και η πιο εντυπωσιακή του 2017. Μπορεί το αυγουστιάτικο φεγγάρι να έχει το …όνομα, ωστόσο, η χάρη θα ανήκει σε αυτό του Δεκεμβρίου καθώς τότε η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πανσελήνους του 2017.

 

Διαβάστε περισσότερα: Η πιο λαμπρή του έτους η πανσέληνος της Κυριακής

Σε ένα εικονικό «Ταξίδι στο Διάστημα», μας προσκαλεί από την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, μέσα από την ομώνυμη ταινία Θόλου.

 

Διαβάστε περισσότερα: Το νέο "Ταξίδι στο Διάστημα" ξεκινάει στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Φωτογραφία: Stephan Richter, IceCube/NSF

Την ικανότητα να βάλει τέλος στο διαστημικό ταξίδι των νετρίνων έχει η Γη όπως απέδειξε για πρώτη φορά το επιστημονικό πείραμα, IceCube κοντά στο Νότιο Πόλο, που αποκάλυψε την ικανότητα του πλανήτη μας να «φρενάρει» και να απορροφά τα γνωστά και ως σωματίδια - φαντάσματα.

 

Διαβάστε περισσότερα: Η Γη μπορεί να σταματήσει και να απορροφήσει τα σωματίδια – φαντάσματα, νετρίνα

Καλλιτεχνική απόδοση του πρώτου διαστρικού αστεροειδή Ουμουαμούα

Με μακρύ διαστημόπλοιο έμοιαζε ο πρώτος αστεροειδής που επισκέφθηκε το ηλιακό μας σύστημα, προερχόμενος από το διαστρικό χώρο. Οι αστρονόμοι που τον παρακολούθησαν με το «Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, ανακάλυψαν ότι το σχήμα του είναι πολύ μακρύ και πεπλατυσμένο.

 

Διαβάστε περισσότερα: Ένας πολύ παράξενος αστεροειδής πέρασε από το ηλιακό μας σύστημα (βίντεο))

Περισσότερα Άρθρα...