Μενού

Ροή ειδήσεων
Καμία εκδήλωση
Facebook Twitter Google+

Σύστημα πρόγνωσης ηλιακών εκλάμψεων λειτουργεί στο Αστεροσκοπείο

Επιστήμη
Γραμματοσειρά

Ένα σύστημα πρόγνωσης των Ηλιακών Ενεργητικών Σωματιδίων (ΗΕΣ) και των Ηλιακών Εκλάμψεων (ΗΕ) υλοποιήθηκε και λειτουργεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το σύστημα ονομάζεται FORSPEF (Forecasting Solar Particle Events and Flares) και τα αποτελέσματά του είναι ελεύθερα προσβάσιμα στον ιστότοπο:  http://tromos.space.noa.gr/forspef/.

Το σύστημα FORSPEF ενσωματώνει δυο λειτουργίες πρόγνωσης, μία μακροπρόθεσμη και μία βραχυπρόθεσμη, εκτιμώντας την πιθανότητα εμφάνισης γεγονότων ΗΕΣ μέχρι και 24 ώρες, προτού εμφανιστεί οποιοδήποτε εκρηκτικό γεγονός στην επιφάνεια του Ήλιου.

Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση ξεκινά με την ταυτοποίηση μιας ενεργού περιοχής στην επιφάνεια του Ήλιου και τον υπολογισμό του αντίστοιχου ενεργού μαγνητικού πεδίου, οδηγώντας στον προσδιορισμό της πιθανότητας εμφάνισης ηλιακών εκλάμψεων και ηλιακών ενεργητικών σωματιδίων.

Η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση βασίζεται στην ύπαρξη ενός ηλιακού εκρηκτικού γεγονότος (μιας ηλιακής έκλαμψης ή/και μιας στεμματικής εκτίναξης μάζας) και οδηγεί στον υπολογισμό της πιθανότητας εμφάνισης ενός γεγονότος ΗΕΣ και στα αναμενόμενα χαρακτηριστικά του.

Σχετική επιστημονική δημοσίευση, με επικεφαλής τον Αναστάσιο Αναστασιάδη, διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έγινε στο περιοδικό ηλιακής φυσικής "Solar Physics".

 

Σχετικά Νέα

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook