Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Διεθνής Ημέρα Ειρήνης
Facebook Twitter Google+

Περιπλέκεται το μυστήριο για το πότε τελικά έφτασαν οι πρόγονοί μας στην Ευρώπη

Επιστήμη
Γραμματοσειρά

Τριγμούς στην κυρίαρχη θεωρία σύμφωνα με την οποία οι πρόγονοί μας έφτασαν στην Ευρώπη πριν 60.000 χρόνια δημιουργεί πρόσφατη ανακάλυψη. Η ανάλυση μιτοχονδριακού DNA από μηριαίο οστό Νεάντερταλ ηλικίας 124.000 ετών, που βρέθηκε στη νοτιοδυτική Γερμανία, αποκαλύπτει ότι ήδη πριν από τουλάχιστον 220.000 χρόνια το γενετικό υλικό των προγόνων μας είχε «τρυπώσει» στο DNA των Νεάντερταλ, μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Οι ερευνητές πλέον οδηγούνται στην υπόθεση ότι πιθανότατα υπήρξε μια πολύ παλαιότερη μετανάστευση των προγόνων μας από την Αφρική στην Ευρώπη, η οποία συνέβη πριν από 220.000 έως 470.000 χρόνια.

Με βάση τις έως τώρα γενετικές αναλύσεις, εκτιμάται ότι οι πρόγονοι των συγχρόνων ανθρώπων διαχωρίσθηκαν από τους Νεάντερταλ και τους Ντενίσοβαν (μια μυστηριώδη αρχαϊκή ομάδα της Σιβηρίας) πριν από 550.000 έως 765.000 χρόνια (με βάση το πυρηνικό DNA) ή πριν από 400.000 έως 470.000 χρόνια (με βάση το μιτοχονδριακό DNA).

Στη συνέχεια οι Νεάντερταλ εξαπλώθηκαν στην Ευρασία (τα αρχαιότερα οστά τους στην Ισπανία χρονολογούνται προ περίπου 430.000 ετών), αλλά ο «Έμφρων άνθρωπος» (Homo sapiens), που είχε «αναδυθεί» πριν από τουλάχιστον 300.000 χρόνια, παρέμεινε στην Αφρική έως πριν από 60.000 χρόνια περίπου, προτού εξαπλωθεί στην Ευρώπη.

Οι επιμειξίες μεταξύ των προγόνων μας και των Νεάντερταλ, που συνέβησαν πριν από περίπου 50.000 χρόνια σε ευρωπαϊκό έδαφος, ήταν γνωστές και αυτό οδήγησε στο να υπάρχουν μέχρι σήμερα στο DNA μας νεαντερτάλια γονίδια.

Ωστόσο, η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι πρέπει να υπήρξαν πολύ αρχαιότερες επιμειξίες. Οι ερευνητές αφού υπολόγισαν την ηλικία του νεαντερτάλιου οστού πριν από 124.000 χρόνια, εκτίμησαν ότι τα ίχνη πρώιμου ανθρώπινου DNA που περιέχει, προήλθαν από μια επιμειξία, πιθανώς στη Μέση Ανατολή, πριν από τουλάχιστον 219.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μετά τα νέα ευρήματα, το πιθανό σενάριο έχει ως εξής: Πριν από περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια οι κοινοί πρόγονοι των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαν εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και στην Ασία. Σταδιακά, οι ανατολικοί και οι δυτικοί πληθυσμοί τους διαφοροποιήθηκαν εξελικτικά, με αποτέλεσμα στην Ανατολή (Ασία) να γίνουν Ντενίσοβαν και στη Δύση (Ευρώπη) Νεάντερταλ.

Στη συνέχεια, πριν από τουλάχιστον 270.000 χρόνια, πρόγονοι του ανθρώπου μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρώπη και ήλθαν σε επιμειξία με τους Νεάντερταλ, με συνέπεια το ανθρώπινο DNA να εισέλθει στο νεαντερτάλιο.

Πολύ αργότερα, πριν από περίπου 60.000 χρόνια, έγινε η νέα μαζική μετανάστευση των εξ Αφρικής προγόνων μας στην Ευρώπη και ακολούθησε μια νέα πιο εκτεταμένη επιμειξία τους με τους Νεάντερταλ.

Πάντως οι άνθρωποι μπορεί να υπερίσχυσαν και να εξαφάνισαν πλήρως τους Νεάντερταλ από την Ευρώπη αλλά όχι και από τα γονίδια… 

 

Σχετικά Νέα
Επιστήμη

Μια πρωτοποριακή μέθοδος γονιδιακής σύνθεσης φέρνει επανάσταση

Μια ομάδα επιστημόνων υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον έχει επιδείξει μια πρωτοποριακή νέα μέθοδο γονιδιακής σύνθεσης - ένα σημαντικό ερευνητικό εργαλείο με πραγματικές εφαρμογές σε...

Επιστήμη

Επίτευγμα: Κατάφεραν να μετατρέψουν ανθρώπινα κύτταρα του δέρματος σε κινητικούς νευρώνες!

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες που εργάζονται για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες είχαν απογοητευθεί από την αδυναμία ανάπτυξης ανθρώπινων κινητικών νευρώνων στο...

Βίντεο

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Βίντεο του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδας διεκδικεί την πρωτιά σε διαγωνισμό
Βίντεο του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδας διεκδικεί την πρωτιά σε διαγωνισμό

Την πρωτιά θα διεκδικήσει το νέο βίντεο του ΕΟΤ, για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών», που θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της 22ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του, στο Τσένκντου της Κίνας, 11 έως 16 Σεπτεμβρίου, 2017.

 

Facebook