Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Facebook Twitter Google+

Γεωθερμία : Κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση αδρανούν

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε
Γραμματοσειρά

Κυρίαρχος ήταν ο προβληματισμός και η αμηχανία για τα προβλήματα και την αδράνεια εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, στην Ημερίδα που διοργάνωσε το ECOCITY με τη συνεργασία του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων, στην αίθουσα εκδηλώσεων της έκθεσης Verde.Tec, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017.

Η εκδήλωση με θέμα «ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη με συμμετοχή που ξεπέρασε τα 250 άτομα και εισηγήσεις που εκτός από τον πλούσιο ενημερωτικό χαρακτήρα, πρόσφεραν την ευκαιρία εμβάθυνσης στην αδυναμία που εκδηλώνεται στην αξιοποίησής της στην χώρα μας, όταν σε άλλες χώρες σπίτια σε ολόκληρες πόλεις ή περιοχές τους εφοδιάζονται με ζεστό νερό όλο τον χρόνο και έχουν το πλεονέκτημα πολύ φτηνής ψύξης και θέρμανσης με μηδενικές εκπομπές ρύπων στον αέρα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που το Κράτος έχει αδρανήσει (αδιαφορήσει ;) τόσο πολύ για την ψήφιση νόμου που θα ξεμπλοκάρει την χρήση και εφαρμογή της Γεωθεμίας;

Γιατί έριξαν σε νάρκη την ανάπτυξη της μέχρι το 2013, που άρχισε η ζύμωση από το ΥΠΕΝ με άλλα Υπουργεία για να καταλήξει σε πρόταση το 2014;

Γιατί χρειάστηκαν 3 χρόνια για να καταλήξουμε στους επόμενους μήνες στο Σχέδιο Νόμου, που θα δοθεί προς διαβούλευση;

Γιατί η ΔΕΗ καθυστέρησε και καθυστερεί τόσο πολύ την αξιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων γεωθερμικών πεδίων που έχει επινοικιάσει; Συμφέρει περισσότερο η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη;

Γιατί το Υπουργείο Τουρισμού καθυστερεί την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την αξιοποίηση του νερού στις Ιαματικές Πηγές της χώρας, με αποτέλεσμα να χύνεται καυτό νερό που μπορεί να θερμάνει κτήρια και χωριά μας;

Γιατί μένουν σε σύννεφο άγνοιας οι πολίτες για την αβαθή γεωθερμία, που μπορεί να αξιοποιηθεί από όλους;

Και πολλά ακόμη ερωτήματα γέμισαν τον προβληματισμό, που απλώθηκε στους ακροατές της ημερίδας του ECOCITY για τους λόγους παραμερισμού της γεωθερμίας στη χώρα μας που έχει χαρακτηριστεί ως η χώρα που έχει τον χαμηλότερο δείκτη χρήσης στο πιο πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό στην Ευρώπη.

Μια ήπια και πρακτικά ανεξάντλητη ενεργειακή πηγή που, με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην ηλεκτροπαραγωγή και με το καυτό νερό - που είναι το απόβλητό της - να θερμαίνονται σχολεία, κολυμβητήρια, δημόσια κτήρια και οικισμοί. Έτσι γίνεται στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Σουηδία και σε πολλές ξένες χώρες, με κορύφωση τη μικρή Ισλανδία, όπου τρυπούν το έδαφος στα 5.000 μέτρα, ενώ στην Ελλάδα είναι η γεωθερμική ενέργεια είναι διαθέσιμη στα 200 μέτρα.

Επιπλέον, όταν η κυριότερη θερμική χρήση της γεωθερμικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο αφορά στη θέρμανση θερμοκηπίων, σε υδατοκαλλιέργειες, αλλά και στη τηλεθέρμανση, δηλαδή θέρμανση συνόλου οικισμών, χωριών και πόλεων, τι κάνουμε στη χώρα μας με τον πιο πράσινος τρόπο για την παροχή θέρμανσης και ψύξης; Που δεν εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα ή κάποιο άλλο αέριο του θερμοκηπίου;

Η ημερίδα ξεκίνησε με την υποδοχή των συμμετεχόντων από τον πρόεδρο του ECOCITY Θάνο Ζαφειρόπουλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων Ξενοφώντα Σταυρόπουλο και τον αντιπρόεδρο του ECOCITY και συντονιστή την Ημερίδας, Γιάννη Κουμαντάκη Ομ. Καθηγητή ΕΜΠ.

GEOTHERMAL 2017 4

Ο Γιάννης Κουμαντάκης έκλεισε την ημερίδα με τα συμπεράσματα για την Γεωθερμία που είναι :

• Η Γεωθερμία είναι απολύτως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που θα διατηρηθεί για πάντα (ο ορισμός της αειφορίας) και η χρήση της μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις συγκριτικά με την παραγωγή και χρήση όλων των άλλων μορφών ενέργειας.

• Μειώνει σημαντικά το κόστος θέρμανσης (30-40%), ενώ το κόστος παραγωγής και διάθεσης παραμένει σταθερό με το χρόνο, γιατί δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, γαιανθράκων κα.

• Δεν απαιτεί αποθήκευση, αφού μπορεί να παράγεται 24 ώρες το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο και μετά τη χρήση της το θερμό νερό, με μειωμένη θερμοκρασία κατά το αξιοποιημένο ποσοστό της, επανεισάγεται στη γη για να ξαναθερμανθεί χωρίς οικονομική ή περιβαλλοντική επιβάρυνση.

• Η χρήση της οδηγεί έμμεσα στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και άλλων ρυπογόνων ουσιών, λόγω αντίστοιχης μείωσης της χρήσης υδρογονανθράκων και γαιανθράκων.

• Η απαιτούμενη έκταση γης για τη διάνοιξη των γεωτρήσεων και την εγκατάσταση του γεωθερμικού σταθμού, είναι πολύ μικρή, επομένως η αλλαγή χρήσης γης πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με τις άλλες μορφές ΑΠΕ, όπως οι ταμιευτήρες φραγμάτων κ.ά.

• Η χρήση της γεωθερμίας οδηγεί σε μείωση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, των γαιανθράκων, των ορυκτών που χρησιμοποιούνται για τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και έτσι συμβάλλει στη διατήρηση των φυσικών πρώτων υλών για τις επόμενες γενεές.

Επιπλέον κατατέθηκε ο προβληματισμός σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να αναλάβουν οι πολίτες για την ανάπτυξη της Γεωθερμίας, όταν καθυστερεί η εξέλιξη είτε από το Κράτος, είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την αξιοποίηση των Ενεργειακών Συνεταιρισμών.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με κοινή διαπίστωση την ανάγκη συνέχισης του Κύκλου Διαλόγου που άνοιξε το ECOCITY, με τη συνεργασία του Συλλόγου Ελλήνων, Γεωλόγων για τη Γεωθερμία και την αξιοποίησή της στην χώρα μας.

Οι εισηγήσεις στη διάρκεια της ημερίδας έγιναν από :

• Γιώργο Χατζηγιάννη Γεωλόγος M.Sc, τ. Διευθυντής Ενεργειακών Πρώτων Υλών ΙΓΜΕ, για το Γεωθερμικο δυναμικό της Ελλάδας

• Λουκά Γεωργαλάς, Γεωλόγος Δρ ΕΜΠ, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών ΥΠΕΝ, τ. Διευθυντής Γεωθερμίας ΥΠΕΚΑ για το νέο θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης της γεωθερμίας χαμηλής θερμοκρασίας

• Απόστολο Αρβανίτη, Γεωλόγος M.Sc, Δρ Γεωθερμίας ΑΠΘ, Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων «Γεωθερμική Ενέργεια» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γεωλόγων για τα περιβαλλοντικά οφέλη και επιπτώσεις από την αξιοποίηση της γεωθερμίας στο αστικό περιβάλλον

• Α. Καλλιώρα, Επ. Καθητής ΕΜΠ, Δρ Μηχ. Περιβάλλοντος ΔΠΘ για την εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων και μηχανικών στην επιστήμη και τεχνολογία της γεωθερμικής ενέργειας, στην Ελλάδα και στο διεθνή χώρο

• Μιχάλη Βραχόπουλο, Καθηγή Τμ. Μηχανολόγων Μηχ. Τ.Ε. ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Εργ. Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Μηχανολόγος Μηχ. και Δρ. ΕΜΠ για τις νέες τεχνολογίες αξιοποίησης της γεωθερμίας και την εφαρμογή στον Δήμο Νέας Ιωνίας.

• Κ. Καρύτσα, Δρ. Γεωλόγος–Γεωθερμικός, Δ/ντής Δ/νσης ΑΠΕ του ΚΑΠΕ, Ph.D Pennsylvania State University USA για τη συμβολή ερευνητικών και επιδεικτικών έργων στην απόδοση και στη μείωση κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας των συστημάτων Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας

• Γιώργο Φραγκογιάννη, Δρ. Γεωθερμίας ΕΜΠ, Μηχανικός Μεταλλείων–Μεταλλουργών ΕΜΠ, Eneroot Γεωθερμικά Συστήματα για την εφαρμογή γεωθερμικών συστημάτων σε Δημόσια κτήρια

 

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook