Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα του Θαλασσοπόρου
Facebook Twitter Google+

Το κρύο νερό είναι αποτελεσματικό όσο και το θερμό στην απομάκρυνση μικροβίων

Έξυπνα & Οικονομικά
Γραμματοσειρά

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πλύσιμο των χεριών μας με ζεστό νερό μπορεί να μας κρατήσει μακριά από τη διάδοση των μικροβίων και την πιθανότητα να αρρωστήσουμε. Τώρα μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το δροσερό νερό αφαιρεί την ίδια ποσότητα επιβλαβών βακτηριδίων, όπως και το θερμό.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόναλντ Σάφνερ του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιού Τζέρσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Journal of Food Protection", έκαναν δοκιμές με 21 εθελοντές, τα χέρια των οποίων τοποθετήθηκαν μεγάλες ποσότητες αβλαβών βακτηρίων Escherichia coli.

Οι συμμετέχοντες έπλεναν τα χέρια τους με νερό σε διάφορες θερμοκρασίες (15, 26 και 38 βαθμών Κελσίου) και με διαφορετικές ποσότητες σαπουνιού (μισού, ενός και δύο ml). Διαπιστώθηκε ότι το ζεστό και το κρύο νερό έχουν ουσιαστικά την ίδια αποτελεσματικότητα κατά των μικροβίων.

Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά ανάλογα με το πόσο σαπούνι χρησιμοποιείται, ενώ ακόμη κι ένα πλύσιμο χεριών διάρκειας δέκα δευτερολέπτων είναι αρκούντως αποτελεσματικό.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, η θερμοκρασία του χρησιμοποιούμενου νερού δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο» δήλωσε ο Σάφνερ και πρόσθεσε πως "η μελέτη αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ενέργεια του νερού, καθώς η χρήση κρύου νερού εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια από το ζεστό νερό"

Τα ευρήματα της μελέτης ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στο εστιατόριο και στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ, που εκδίδονται ανά τετραετία, απαιτούν υδραυλικά συστήματα στα εστιατόρια και τα καταστήματα τροφίμων που παρέχουν νερό στους 100 βαθμούς για πλύσιμο στο χέρι.

 

 

Πηγές: https://medicalxpress.com/news/2017-05-handwashing-cool-effective-hot-germs.html http://www.upi.com/Health_News/2017/05/30/Study-Cold-water-as-effective-as-hot-to-remove-germs/5391496156504/ http://news.rutgers.edu/research-news/handwashing-cool-water-effective-hot-removing-germs/20170529#.WS6Gz8YlGHs

 

Βίντεο

Οι δηλώσεις των στελεχών των ΕΛΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016
Οι δηλώσεις των στελεχών των ΕΛΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016

Εντυπωσιακές επιδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ καταγράφτηκαν στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016, καθώς παρουσίασε ιστορικό ρεκόρ κερδών, παραγωγής και εξαγωγών, καθώς και ισχυρή μείωση του χρέους με παράλληλη ενίσχυση του μεριδίου στην εσωτερική αγορά. 

 

Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα
Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα

Το παράξενο αυτό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο ημισφαίριο πριν από λίγες ημέρες!

 

Facebook