Αρχική Ενέργεια Επιχειρείν στην Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Επιχειρείν στην Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο

0
Διαφήμιση

Συνεχίζεται η τοποθέτηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο την Ενέργεια, κομμάτι της οποίας διεκδικούν και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι επιδιώκουν να απλώσουν τις δραστηροιότητές τους και πέρα από τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με αναφορά που απέστειλε στα κεντρικά στην Αθήνα, η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, παρακολουθώντας τις τέτοιες εξελίξεις στην Αίγυπτο, «ο μεγάλος ενεργειακός όμιλος British Petroleum (BP) προτίθεται έως τα τέλη Απριλίου να παράξει 600 εκατ. κ.π. φυσικού αερίου ημερησίως από τα κοιτάσματα Taurus και Libra στα ανοικτά βορείως της Αλεξάνδρειας, καταβάλλοντας παράλληλα αντίτιμο 30 σεντς ανά εκατ. κ.π. επεξεργασμένου αερίου στον ιδιοκτήτη της μονάδας κατεργασίας, που είναι ο επίσης μεγάλος όμιλος Royal Dutch Shell. Σημειώνεται ότι το επενδυτικό project στα βόρεια της Αλεξάνδρειας περιλαμβάνει την ανάπτυξη συνολικά 5 κοιτασμάτων, ξεκινώντας σε πρώτη φάση από τα 2 προαναφερθέντα και την σύνδεσή τους με τις μονάδες κατεργασίας στην περιοχή Burullus εντός του 2ου τριμήνου 2017».

Η πρεσβεία ενημερώνει, επίσης, «η BP αναμένεται να συνδέσει επίσης, εντός του 3ου τριμήνου 2019, τα κοιτάσματα αερίου Giza και Fayoum, χρησιμοποιώντας τις μονάδες κατεργασίας στην περιοχή Rasheed». Ακόμα, ότι «η κρατική εταιρεία αερίου (EGAS) έχει από τις αρχές τρέχοντος έτους περικόψει τις εισαγωγές φυσικού αερίου στα επίπεδα των 700 εκατ. κ.π. ημερησίως -μέσω λήψης 5 φορτίων μηνιαίως- έναντι εισαγωγών 800 εκατ. κ.π. ημερησίως -μέσω λήψης 8 φορτίων μηνιαίως, που πραγματοποιούσε προηγουμένως. Η εν λόγω περικοπή εισαγωγών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρόσφατη άνοδο της εγχώριας παραγωγής, σύμφωνα με εγχώριες κλαδικές εκτιμήσεις».

Την ίδια ώρα, μιλώντας την Τετάρτη στην Αθήνα, σε εκδήλωση του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε στιάζοντας στο Ενεργειακό: «Υπάρχουν παραδείγματα ελληνικών εταιρειών που επενδύουν στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου του Ισραήλ. Η στροφή εταιριών, όπως η “Ενεργειακή Αιγαίου”, προς το Ισραήλ αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, όχι εξαίρεση αλλά πρόλογο σε επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν. Η Ελλάδα μπορεί να είναι η καλύτερη πύλη προς την Ευρώπη για το Ισραήλ» συμπλήρωνε προβάλλοντας εκ μέρους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων τα πλεονεκτήματά τους προκειμένου να επιλεγούν για κομπρεμί από άλλα κεφάλαια.

Σε ότι αφορά το διπλανό Λίβανο η ενημέρωση που έχει το ΥΠΕΞ είναι ότι από τον Απρίλη 2013 που ολοκληρώθηκε η διαδικασία προεπιλογής των εταιρειών που έχουν αγοράσει γεωφυσικά δεδομενα και εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αναπτύξουν υποθαλάσσια εξερευνητική δραστηριότητα στον τομέα υδρογονανθράκων στο Λίβανο, το υπουργείο Ενέργειας και Υδάτων ανέβαλε 5 φορές το διαγωνισμό για την υποβολή προσφορών από τις προεπιλεγείσες 46 διεθνείς κοινοπραξίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων. Η πρεσβεία στη Βυρηττό αναφέρει ότι αυτό οφείλεται και «στις εντάσεις με το Ισραήλ (οι δύο χώρες διαφωνούν σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων οικοπέδων)».

Διαφήμιση