Αρχική Ειδήσεις Παγκόσμια Ημέρα Φάρων:Ανοιχτοί για το κοινό 29 φάροι της χώρας στις 20...

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων:Ανοιχτοί για το κοινό 29 φάροι της χώρας στις 20 Αυγούστου

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων είναι η Κυριακή, 20 Αυγούστου και 29 φάροι της χώρας θα είναι σήμερα ανοιχτοί για το κοινό.

0
Ακρωτήριο Ταίναρο
Ακρωτήριο Ταίναρο
Διαφήμιση

Οι 29 φάροι θα είναι ανοιχτοί για τους πολίτες την Κυριακή 20 Αυγούστου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, και θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου.

Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το εσωτερικό των κτιρίων, καθώς και οι  29 φάροι συνοδεύονται από πλούσια ιστορική διαδρομή και πολιτιστική ιστορία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Φάρος στο Ακρωτήριο Ταίναρο ή αλλιώς Κάβο Ματαπάς, που είναι το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, της βαλκανικής χερσονήσου, αλλά και το νοτιότερο της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Στο Ακρωτήριο Ταίναρο λέγεται πως βρισκόταν η Πύλη για τον Άδη. Γύρω από τον ορμό φαίνεται πως στην Αρχαιότητα βρισκόταν ο οικισμός των Ταινάριων. Εκεί, βρισκόταν και ο ναός του Ταινάριου Ποσειδώνα.

φαρος ταιναρο
Ο φάρος στο Ακρωτήριο Ταίναρο ή αλλιώς Κάβο Ματαπά

Λίγα λόγια για τον Φάρο στο Ταίναρο στη Μάνη

Κατασκευάστηκε από Γάλλους τεχνικούς το 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Ανακαινίστηκε το 1930, ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός. Λειτούργησε ξανά το 1947 στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου με τη τοποθέτηση προσωρινού αυτομάτου πυρσού ασετιλίνης και συνέχισε να λειτουργεί έτσι μέχρι το 1950 που ανακαινίστηκε εκ νέου και ο πυρσός ασετιλίνης αντικαταστάθηκε από νέα μηχανήματα πετρελαίου. Το 1982 έγινε η αυτοματοποίηση του φάρου και η μετατροπή του σε ηλιακό με χαρακτηριστικό δύο λευκές αναλαμπές ανά 20 δευτερόλεπτα και φωτοβολία τα 22 ναυτικά μίλια.

Τελευταία φορά ο φάρος ανακαινίστηκε το 2008 με δωρεά του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων Πάτρας και την τεχνική υποστήριξη της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκτοτε, φυλάσσεται από προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού.

Το συγκρότημα αποτελείται από μία ισόγειο κατοικία όπου διέμεναν οι φαροφύλακες και τον πύργο του φάρου με τον διώροφο μεταλλικό κλωβό με το φωτιστικό μηχανισμό και το περιστροφικό δίοπτρο. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, τρεις φαροφύλακες συντηρούσαν το φάρο και φρόντιζαν για τη σωστή λειτουργία του. Διέμεναν στη μικρή κατοικία η οποία περιλαμβάνει 3 υπνοδωμάτια με έναν διάδρομο, συνολικής επιφάνειας 155 τετραγωνικών μέτρων. Ο φάρος είναι λιθόκτιστος (τσιμεντοκονία), εξωτερικά τετράγωνος και εσωτερικά κυκλικός με διάμετρο 3 μέτρα και ύψος 16 μέτρα. Πλησίον της οικίας υπάρχει λιθόκτιστο βοηθητικό οίκημα αποτελούμενο από 2 δωμάτια που χρησίμευαν ως αποθήκες και χώροι μαγειρέματος. Ο φάρος βρίσκεται σε υψόμετρο 40-50 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει εστιακό ύψος 41 μέτρα.

Το ακρωτήρι Ταίναρον είναι ένα από τα πιο επιβλητικά μέρη της Ελλάδος. Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται μέσω ενός μονοπατιού που ξεκινάει από το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων που είναι κτισμένο με πέτρες από το παρακείμενο ναό του Ταινάριου Ποσειδώνα. Η διαδρομή είναι μακρά και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, ωστόσο το άγριο τοπίο του ακρωτηρίου σε συνδυασμό με τον εντυπωσιακό και ιστορικό φάρο αποζημιώνουν όσους τολμήσουν να φτάσουν ως εκεί. Η απόσταση είναι δύο περίπου χιλιόμετρα και ο χρόνος πεζοπορίας που απαιτείται είναι περίπου 45’-50’ λεπτά.

Το μονοπάτι περικλείει όλη την υποβλητική γοητεία του μανιάτικου τοπίου και προσφέρει όμορφες εικόνες για πολλές φωτογραφίες. Η θέα προς τον όρμο Πόρτο Στέρνες και το ανοικτό πέλαγος είναι μαγευτική. Το μονοπάτι δε παρουσιάζει ιδιαίτερες υψομετρικές διαφορές και είναι προσιτό σε όλους αλλά καλό είναι να αποφεύγεται μέρες και ώρες με πολύ ζέστη αφού δεν υπάρχει σκίαση.

φαρος Σαντορίνης

Ανοιχτοί 29 φάροι:Το πρόγραμμα για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων σήμερα, 20 Αυγούστου

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 20 Αυγούστου το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί, από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00, τους 29 φάρους σε: Αγ. Νικόλαο Κέας, Ακρωτήρι Θήρας, Αρκίτσα Φθιώτιδας, Μουδάρι Κυθήρων, Βρυσάκι Λαυρίου, Γερόγομπο Κεφαλονιάς, Γουρούνι Σκοπέλου, Δρέπανο Χανίων, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Καστρί Οθωνών, Σχινάρι Ζακύνθου, Κρανάη Γυθείου, Μεγάλο Έμβολο Θεσσαλονίκης, Μελαγκάβι Λουτρακίου, Πλάκα Λήμνου, Κόρακα Πάρου, Κοκκινόπουλο Ψαρών, Αλεξανδρούπολη, Ταίναρο Λακωνίας στη Μάνη, Κόπραινα Άρτας, Κακή Κεφαλή Χαλκίδας, Μονεμβασιά Λακωνίας, Λάκκα Παξών, Βασιλίνα Εύβοιας, Πάππα Ικαρίας, Σπαθί Σερίφου, Δουκάτο Λευκάδας, Κατάκολο Ηλείας και Κόγχη Σαλαμίνας.

 

Διαφήμιση